Bijenhotel ophangen? Zó doe je dat goed

Wist je dat het ophangen van een bijenhotel niet alleen bijdraagt aan de biodiversiteit, maar ook jouw tuin kan verrijken? Door een bijenhotel op te hangen, bied je deze nuttige insecten een plek om te nestelen en te overwinteren, wat cruciaal is voor hun voortbestaan.

Het kiezen van de juiste plek en het juiste moment om een bijenhotel op te hangen, is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat jouw bijenhotel een succes wordt.

Belangrijkste punten

 • Een juiste locatiekeuze is cruciaal voor het succes van het bijenhotel; het moet in volle zon hangen maar ook beschutting bieden tegen wind en regen.
 • Het juist ophangen van het bijenhotel, inclusief de hoogte, oriëntatie, en het gebruik van duurzame bevestigingsmaterialen, beïnvloedt de aantrekkelijkheid voor bijen aanzienlijk.
 • Veiligheid en regelmatig onderhoud zijn essentieel om zowel de bijen als de mens te beschermen en om het hotel functioneel te houden.
 • Door te leren en aanpassingen te maken op basis van observaties kan men de bijenpopulatie en de tuin als geheel verbeteren.

Soorten bijenhotels

Bij het ophangen van een bijenhotel is ’t belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zijn. Elk type heeft z’n eigen kenmerken en voordelen voor zowel de bijen als jouw tuin. Ik duik dieper in twee populaire varianten: nestkoker bijenhotels en blokken bijenhotels.

Nestkoker Bijenhotel

Nestkoker bijenhotels zijn ideaal voor solitaire bijensoorten. Deze hotels bestaan uit bundels met buisjes of kokers, vaak gemaakt van bamboe of riet. De structuur imiteert de natuurlijke nestgelegenheden van deze bijensoort, waardoor ze zich snel thuis voelen.

Voordelen:

 • Toegankelijkheid: Ze zijn gemakkelijk op te hangen en te onderhouden.
 • Diversiteit: Verschillende diameters van de kokers trekken diverse soorten bijen aan.
 • Duurzaamheid: Material zoals bamboe gaat lang mee en is milieuvriendelijk.

Echter, het is essentieel om deze hotels regelmatig te controleren op verstopping of schade, zodat ze hun functie blijven vervullen.

Blokken Bijenhotel

Blokken bijenhotels, ook bekend als boorgatblokken, biedt een meer permanente oplossing voor je tuin. Ze worden typisch gemaakt van onbehandeld hout waarin verschillende groottes van gaten geboord zijn.

Dit type hotel trekt niet alleen solitaire bijensoorten maar soms ook andere insectensoorten aan.

 • Stabiliteit: Door hun robuuste bouw kunnen ze alle weersomstandigheden doorstaan.
 • Lange Levensduur: Met het juiste onderhoud gaan ze meerdere seizoenenen mee.
 • Aantrekkelijk Design: Ze kunnen esthetisch aantrekkelijk zijn en passend in elke tuinstijl.

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout niet behandeld is met chemicaliën die schadelijk kunnen zijnen voor de bewoners.

Door de keuze tussen deze twee soorten goed af te wegen kun je een weloverwogen beslissing maken die ’t beste past bij jouw tuin én de lokale bijpopulatie helpt versterken.

Locatie kiezen

Het kiezen van de juiste locatie voor je bijenhotel is cruciaal voor het succes ervan. Ik heb gemerkt dat de plek waar je het hotel plaatst een directe invloed heeft op hoe aantrekkelijk het wordt voor bijen. Hieronder bespreek ik twee belangrijke aspecten: zon en beschutting, en biodiversiteit in de omgeving.

Zon en Beschutting

Bijen zijn koudbloedige wezens die warmte nodig hebben om actief te blijven. Daarom adviseer ik altijd een plek in volle zon te kiezen, maar met voldoende beschutting tegen harde wind. Een bijenhotel moet idealiter gericht zijn op het zuidoosten tot zuidwesten, om zo vroeg mogelijk in de ochtend door de zon verwarmd te worden. Dit stimuleert de bijen om hun dag eerder te beginnen.

Bescherming tegen regen is ook essentieel. Zorg ervoor dat het dakje van het bijenhotel oversteekt, dit houdt niet alleen de nestkamers droog maar verlengt ook de levensduur van jouw bijenhotel.

Biodiversiteit in de Omgeving

Een divers landschap rondom jouw bijenhotel garandeert een rijke voedselbron voor de bewoners. Plant lokale bloemsoorten, kruidachtigen en struiken om een gevarieerd dieet aan te bieden aan onze bestuivende vriendjes. Meer biodiversiteit betekent meer soort specifieke bezoekers; sommige solitaire bijensoort moeten misschien specifieke plantensoort vinden voordat ze zich ergens vestigen.

Ik plant zelf altijd een mix van vroege lentebloeiers tot late herfstbloeiers dichtbij mijn bijenhuisjes – dit biedt continuïteit in voedselaanbod gedurende meerdere seizoenenen heeft een positieve impact op mijn tuin als geheel.

Door deze richtlijnen te volgen vergroot je niet alleen de kans op succes maar draag je ook een steentje bij aan lokale ecologieën.

Ophangen van het bijenhotel

Na zorgvuldig de perfecte locatie voor je bijenhotel te hebben gekozen, is de volgende stap het veilig en strategisch ophangen ervan.

Dit proces is cruciaal voor het succes van je bijenhotel, omdat de manier waarop je deze ophangt, direct invloed heeft op hoe aantrekkelijk het hotel is voor bijen.

Hoogte en Oriëntatie

Eén van de eerste beslissingen die je moet maken betreft de hoogte waarop het bijenhotel wordt opgehangen.

Ideaal gezien hangt een bijenhotel tussen 1 en 2 meter boven de grond.

Deze hoogte maakt het niet alleen makkelijker om te onderhouden, maar helpt ook beschermen tegen roofdieren zoals mieren.

De oriëntatie is net zo belangrijk als de hoogte. Het hotel zou idealiter gericht moeten zijn naar het zuidoosten of zuidwesten.

Hierdoor vangt het bijenhotel voldoende ochtendzon om de bewoners op te warmen zonder ze bloot te stellen aan de meest intense middaghitte.

Een correcte oriëntatie kan echt een wereld van verschil maken in hoe actief jouw bijenhotel zal zijn.

Bevestigingsmaterialen

Bij het ophangen van een bijenhuisje speelt ook keuze in bevestigingsmaterialen een sleutelrol.

Kies altijd voor duurzame materialen die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden zonder schade toe te brengen aan bomen of muren waaraan ze worden bevestigd.

 • Schroeven met roestvrije eigenschappen zijn ideaal wanneer je jouw bijenhuisje aan een houtoppervlak wilt hangen.
 • Voor montage op baksteen of stevigere oppervlakken gebruik je pluggen samen met geschikte schroeven om ervoor te zorgen dat alles stevig blijft hangen.
 • Aanbevolenswaardige touwen of draadsystemenen moeten sterk genoeg zijn om windstoten te weerstaan maar flexibel genoeg om eventuele spanning door beweging of gewichtsverandering aan te kunnen.

Het juist ophangen met aandacht voor deze details verzekert dat jouw bijenhuisje niet alleen veilig en stabiel blijft gedurende diverse seizoenene maar ook maximale aantrekking biedt aan onze gevleugelde vriendjes.

Door deze richtlijnen nauwgezet na te volgen draag ik mijn steentje bij aan hun welzijn en daarmee ook aan die van ons ecosysteem.

Voorzorgsmaatregelen

Bij het ophangen van een bijenhotel zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je niet mag negeren.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat zowel de bijen als jijzelf veilig blijven, en dat het hotel lang meegaat.

Veiligheid

Veiligheid staat voorop, zowel voor jezelf als voor onze gevleugelde vrienden. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden:

 • Draag altijd handschoenen wanneer je bezig bent met het installeren of onderhouden van het bijenhotel. Dit beschermt je handen tegen splinters en eventuele stingers.
 • Zorg ervoor dat het bijenhotel stevig bevestigd is aan een muur, schutting of boom. Gebruik roestvrije schroeven of sterke touwen om te voorkomen dat het hotel valt. Schroef nooit direct in een boomstam!
 • Plaats het bijenhotel niet te dicht bij plekken waar veel menselijke activiteit is. Een afstand van minstens 3 meter helpt ongewenste interacties te verminderen.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud is cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw bijenhotel aantrekkelijk blijft voor bestuivers jaar na jaar. Hier zijn wat onderhoudstips:

 • Controleer regelmatig op beschadigingen of slijtage aan het hotel zelf en repareer deze indien nodig.
 • Verwijder dode bladeren en ander puin dat zich rondom de ingang kan verzamelen, omdat dit natuurlijke nestplaatsing kan hinderlijk maken.
 • In late herfst, overweeg dan om het hotel lichtjes schoon te maken door lege gangen uit te blazen met perslucht – maar doe dit alleen als je er zeker van bent dat alle bewoners zijn vertrokken.

Conclusie

Na het zorgvuldig ophangen van een bijenhotel is het belangrijk om niet te vergeten dat onderhoud en monitoring essentiële stappen zijn om de gezondheid en veiligheid van de bijen te waarborgen.

Neem regelmatig de tijd om het bijenhotel te inspecteren, op zoek naar mogelijke schade of tekenen van ziekte. Een goed onderhouden bijenhotel trekt meer bestuivers aan, wat leidt tot een bloeiende tuin.

Regelmatige Checks

 • Inspecteer het houtwerk op scheurtjes of rot.
 • Controleer op ongewenste gasten, zoals spinnen, die de ingangen kunnen blokkeren.
 • Verwijder dode bladeren en ander afval dat vocht kan vasthouden.

Het schoonmaken van het hotel doe ik meestal in de late herfst of vroege winter wanneer de meeste bewoners hun cyclus hebben voltooid.

Dit helpt om parasieten en schimmels die zich in het hotel kunnen vestigen, te minimaliseren.

De Juiste Materialen Gebruiken

Voor reparaties gebruik alleen natuurlijke of niet-toxische materialen om geen schade aan de bijenvolksgezondheid toe te brengen.

Het toepassen van giftige verf of lijm is uit den boze omdat dit ernstige gevolgen kan hebben voor zowel de bij als haar broedsel.

Blijf Leren en Aanpassingen Maken

Elk seizoen leer je meer over hoe je jouw bijentuin beter kan maken. Door observaties aan te passen – zoals het verplaatsen van het hotel naar een plek met meer zonlicht of door extra waterbronnen toe te voegen – zie je verbeteringen in zowel tuin als in de populatie.

Door actief betrokken te blijven bij het proces, draag je bij aan een gezond lokaal ecosysteem.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om een bijenhotel zorgvuldig op te hangen?

Het zorgvuldig ophangen van een bijenhotel is cruciaal om te zorgen voor optimale omstandigheden voor bijen. Een correcte locatie, uit de wind en regen en met voldoende zonlicht, helpt bijen veilig en gezond te blijven, wat bijdraagt aan een sterk lokale bijenpopulatie.

Hoe vaak moet een bijenhotel worden geïnspecteerd?

Regelmatige inspecties, minimaal tweemaal per jaar, zijn noodzakelijk om te checken op schade, ongewenste gasten, en algemene conditie om de veiligheid en gezondheid van de bijen te garanderen.

Wat is het belang van het schoonmaken van een bijenhotel?

Het schoonmaken van een bijenhotel helpt om parasieten, schimmels en ziektes die de bijenpopulatie kunnen schaden, te verwijderen. Dit onderhoud zorgt voor een gezondere leefomgeving voor de bijen.

Waarom moet er gebruik worden gemaakt van natuurlijke materialen voor reparaties?

Het gebruik van natuurlijke materialen voor reparaties voorkomt de introductie van schadelijke stoffen in het bijenhotel, waardoor de bijenvolksgezondheid behouden blijft en het ecosysteem niet in gevaar komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven