Gaasvliegen: alles over deze bijzondere vlieg

Gaasvliegen zijn opvallende kleine vliegjes met mooie vleugelpatronen. Ze lijken veel op de fruitvlieg maar zijn nuttige insectenbestrijders. Larven eten bladluizen en andere plaaginsecten. Volwassen gaasvliegen drinken nectar en water. Ze zijn volkomen onschadelijk voor mensen. Koester deze natuurlijke bladluizenbestrijder dus in je tuin!

Alles over de Gaasvlieg

Gaasvliegen behoren tot de zweefvliegenfamilie. Het zijn kleine vliegjes van 5 tot 10 mm groot. Opvallend zijn de prachtige vleugels, die vaak donkere vlekken of strepen hebben. De lichaamskleur varieert van geel, oranje tot zwart. Gaasvliegen hebben grote ogen en een kort behaard lichaam.

Uiterlijk en leefgebied

In Nederland komen ruim 60 verschillende soorten gaasvliegen voor. Ze zijn te vinden in tuinen, parken, bossen en langs water. Gaasvliegen houden van een bloemrijke omgeving met struiken en bomen. Ze zijn te zien van april tot oktober, met een piek in de zomer.

Volwassen gaasvliegen voeden zich met nectar, stuifmeel en honingdauw. Ze bezoeken vooral witte, gele en blauwe bloemen zoals schermbloemen, composieten en vlinderbloemigen. Ook drinken ze water, bijvoorbeeld langs waterkanten.

Levenscyclus

In de lente zetten de vrouwtjes eitjes af op bladluizenkolonies. De larven die hieruit komen eten vervolgens bladluizen en andere insecten zoals rupsen en dop- en schildluizen. Ze zijn dus natuurlijke vijanden van deze plaaginsecten.

Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich en komen de volwassen gaasvliegen tevoorschijn. Deze leven zo’n 2 tot 6 weken. Gaasvliegen overwinteren als pop in strooisel of onder losse schors.

Ecologische functie

Gaasvliegen spelen een belangrijke rol in de natuur als bestrijders van bladluizen en andere plaaginsecten. De larven kunnen enorme hoeveelheden luizen opeten. Volwassen gaasvliegen zijn bovendien goede bestuivers van bloeiende planten.

Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich en komen de volwassen gaasvliegen tevoorschijn. Deze leven zo’n 2 tot 6 weken. Gaasvliegen overwinteren als pop in strooisel of onder losse schors.

Help de gaasvlieg

Wil je gaasvliegen helpen in jouw tuin? Dat kan!

  • Laat wat rommelige hoekjes met houtsnippers en bladeren liggen als overwinteringplek.
  • Zorg voor bloeiende planten met open bloemen zoals schermbloemen en composieten.
  • Leg een vlinderbad aan voor wateropname.
  • Vermijd het gebruik van insecticiden. Deze doden gaasvliegen en hun larven.
  • Hang nestkastjes op voor overwintering en eiafzet.

Met deze tips draag je bij aan meer gaasvliegen in jouw omgeving. En natuurlijke bladluizenbestrijding!

Scroll naar boven