Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Kamerplanten Die Weinig Licht Nodig Hebben

Ben je op zoek naar de perfecte toevoeging aan je interieur, maar heb je kamers die niet gezegend zijn met veel natuurlijk licht? Geen zorgen, er zijn genoeg kamerplanten die in dergelijke omstandigheden kunnen floreren. Het vinden van de juiste plant voor een donkere hoek of een noordelijk raam kan soms voelen als zoeken naar een naald in een hooiberg.

Gelukkig is er een verscheidenheid aan prachtige planten die bekend staan om hun vermogen om te groeien met minimale belichting. Van de sierlijke varens tot de stoere ZZ-plant, deze groene vrienden vragen niet alleen weinig aandacht qua licht, maar zijn ook vaak makkelijk in onderhoud. Dit maakt ze ideaal voor zowel beginnende plantenliefhebbers als drukke levensstijlen.

Welke kamerplanten hebben weinig licht nodig?

Als u op zoek bent naar kamerplanten die goed gedijen in omgevingen met weinig licht, zijn er diverse opties die zowel mooi als onderhoudsarm zijn. Deze planten passen perfect bij een ruimte waar direct zonlicht beperkt is of zelfs afwezig. Hieronder vindt u enkele van de beste keuzes voor deze groeiomstandigheden:

 • Sansevieria (Vrouwentong): Deze plant staat bekend om haar vermogen om te overleven in slecht verlichte ruimtes. Sansevieria zuivert ook de lucht binnenshuis.
 • Zamioculcas Zamiifolia (ZZ-Plant): De ZZ-plant vereist minimale belichting en water, wat hem ideaal maakt voor drukbezette mensen.
 • Aglaonema: Bekend om zijn kleurrijke bladeren, heeft Aglaonema weinig licht nodig en biedt het visuele interesse ondanks de schaduwrijke plaatsing.
 • Philodendron: Met verschillende soorten beschikbaar, kunnen Philodendrons bloeien op plekken zonder veel natuurlijk licht.

Deze plantensoorten zorgen niet alleen voor groene accenten in donkere hoeken van uw huis maar verbeteren ook de luchtkwaliteit. Door hun geringe behoefte aan zonlicht zijn ze uitstekend geschikt voor minder belichte interieurs zoals gangen of badkamers waar daglicht beperkt is.

1. Calathea

Calathea, bekend om zijn decoratieve bladeren, is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een kamerplant die weinig licht nodig heeft. Deze plant staat bekend om zijn vermogen om te floreren in laaglichtomstandigheden, wat hem perfect maakt voor plekken in uw huis die niet veel direct zonlicht ontvangen zoals badkamers of gangen.

Verzorging en Onderhoud

Het onderhouden van een Calathea vereist minimale inspanning. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast omdat dit wortelrot kan veroorzaken. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18°C en 24°C. Bovendien gedijt de Calathea het best bij hoge luchtvochtigheid; overweeg daarom om een luchtbevochtiger te gebruiken of plaats de pot op een schotel met natte kiezels.

Voordelen voor Gezondheid en Welzijn

Naast zijn esthetische aantrekkingskracht biedt de Calathea ook gezondheidsvoordelen door de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Hij filtert schadelijke stoffen uit de lucht en draagt zo bij aan een gezonder leefmilieu.

Door zijn unieke eigenschappen en eenvoudige verzorging is Calathea dus niet alleen een mooie toevoeging aan uw interieur maar helpt hij ook uw thuisomgeving te verfrissen zonder veel daglicht nodig te hebben.

2. Aglaonema Silver Bay

Aglaonema Silver Bay is een ideale kamerplant als u op zoek bent naar een plant die met weinig natuurlijk licht kan overleven. Deze variëteit staat bekend om zijn opvallende, zilverachtige bladeren met donkergroene randen, wat direct een vleugje elegantie aan uw ruimte toevoegt.

Verzorging en Onderhoud

Het verzorgen van de Aglaanema Silver Bay vereist minimale inspanning. De plant gedijt goed bij lage lichtomstandigheden en heeft slechts af en toe water nodig, waardoor hij perfect is voor plekken in uw huis die niet veel direct zonlicht ontvangen, zoals hallen of hoekjes ver van ramlike vensters.

 1. Watergift: Beperk het water geven tot wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt.
 2. Lichtvereisten: Hoewel deze plant weinig licht tolereert, zal te volledige duisternis de groei remmen; indirecte belichting is dus ideaal.
 3. Bodemtype: Gebruik een goed doorlatende potgrond om te voorkomen dat wortels in te natte grond staan.

Voordelen voor Gezondheid en Welzijn

Net als andere leden van de Aglaonema-familie draagt ook de Silver Bay bij aan verbetering van de binnenluchtkwaliteit. Studies suggereren dat kamerplanten zoals deze formaldehyde, benzine en andere vluchtige organische stoffen uit de lucht kunnen verwijderen.

Door zijn onderhoudsvriendelijke karakter en gezondheidsvoordelen biedt Aglaonema Silver Bay meer dan alleen esthetische waarde; het is ook een praktische keuze voor drukke huishoudens of werkplekken waar tijd voor plantenzorg beperkt is maar men toch wil genieten van groener leven binnenshuis.

3. Dracaena

Dracaena staat bekend als een robuuste kamerplant die uitstekend presteert in omgevingen met weinig natuurlijk licht. Deze plantensoort, vaak de Drakenboom genoemd, past zich gemakkelijk aan de schaduwrijke hoeken van uw huis of kantoor aan. De verzorgingseisen zijn minimaal, wat de Dracaena tot een ideale keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Verzorging en Onderhoud

Het onderhouden van een Dracaena vereist niet veel moeite. U dient de grond vochtig te houden zonder deze water te laten verzadigen. Overmatig water geven kan wortelrot veroorzaken, dus het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat de pot voldoende drainage heeft. Het besproeien van bladeren helpt ook om stof te verwijderen en bevordert een gezonde groei.

Ideale Standplaats

Plaats uw Dracaena op een plek waar hij indirect zonlicht ontvangt; direct zonlicht kan namelijk de bladeren verschroeien. Een standplaat vlakbij een noordelijk gelegen raam zou ideaal zijn, omdat daar meestal sprake is van consistent maar gedempt licht.

Gezondheidsvoordelen

Naast haar aantrekkelijke uiterlijk heeft de Dracaena ook bijgedragen aan verbeterde binnenluchtkwaliteit door effectief bepaalde gifstoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Dit maakt het niet alleen een decoratieve toevoeging aan uw interieur maar draagt ook bij aan uw welzijn binnenshuis.

Door haar geringe behoefte aan daglicht en eenvoudige verzorgingsroutine past de Dracaean naadloos in minder verlichte ruimtes waar andere plantensoorten mogelijkerwijs niet zullen floreretn.

4. Zamioculcas

De Zamioculcas, vaak bekend als de ZZ-plant, is een uitstekende keuze voor ruimtes met weinig natuurlijk licht. Deze robuuste kamerplant vereist minimale verzorging en kan goed gedijen in schaduwrijke hoeken van uw huis of kantoor.

Verzorging

Om ervoor te zorgen dat uw Zamioculcas gezond blijft, dient u de grond tussen watergiften door te laten uitdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, wat schadelijk is voor de plant. Plaatsing op een locatie met indirecte verlichting bevordert zijn groei zonder risico op bladschade door direct zonlicht.

Voordelen

Naast het feit dat deze plant weinig licht nodig heeft, helpt de Zamioculca ook bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Het filtert verschillende gifstoffen uit de omgeving zoals benzeen, tolueen en xyleen. Hierdoor draagt het niet alleen bij aan een esthetisch aangenamere omgeving maar ook aan een gezondere woon- of werkruimte.

Door zijn sierlijke verschijning en makkelijke onderhoud past de Zamioculcas perfect in minder belichte delen van uw interieur waar andere planten mogelijk niet zouden overleven.

5. Cactus

Cactussen staan bekend om hun vermogen om te overleven in harde, droge omstandigheden en hebben een minimale hoeveelheid licht nodig. Ze zijn daarom uitstekend geschikt voor delen van uw huis waar andere planten het moeilijk zouden vinden om te groeien. Met hun unieke vormen en maten voegen ze niet alleen een interessant visueel element toe aan uw interieur, maar helpen ze ook de ruimte levendig te houden met minder natuurlijk licht.

Verzorging van Cactussen

De verzorging van cactussen is relatief eenvoudig, waardoor ze ideaal zijn als u niet veel tijd wilt besteden aan tuinieren binnenshuis:

 • Water: Water geven moet spaarzaam gebeuren; laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door.
 • Licht: Hoewel cactussen kunnen overleven met weinig licht, bevordert plaatsing bij een raam met indirect zonlicht hun gezondheid en bloei.
 • Grond: Gebruik een goed drainerende grond speciaal voor cactussen of vetplanten.

Plaats uw cactus op strategische plekken zoals vensterbanken of in hoeken die minimaal direct zonlicht ontvangen gedurende de dag. Dit benut het adaptieve vermogen van de cactus optimaal zonder dat er risico is op schade door te veel direct zonlicht.

6. Ananasplant

De Ananasplant, ook bekend als Bromelia, is een uitstekende keuze voor omgevingen met weinig natuurlijk licht. Deze tropische schoonheid heeft niet veel direct zonlicht nodig om te gedijen, wat haar ideaal maakt voor minder belichte ruimtes in uw huis.

Verzorging en Onderhoud

Om de Ananasplant gezond te houden, dient u ervoor te zorgen dat de potgrond vochtig blijft maar niet doorweekt. Regelmatige watergift is cruciaal, waarbij het aanbevolen wordt ongeveer één keer per week water te geven. Het controleren van de bodemvochtigheid kan eenvoudigweg door uw vinger in de grond te steken; als deze droog aanvoelt tot een diepte van twee centimeter, is het tijd om water te geven.

Ideale Plaatsing

Plaats uw Ananasplant op een locatie waar zij indirect licht ontvangt zoals dicht bij een noordelijk of oostelijk gericht raam. Dit zal zorgen voor genoeg licht zonder schadelijke directe blootstelling aan intensieve middagzon.

Voordelen voor de Luchtkwaliteit

Naast haar decoratieve allure verbetert de Ananasplant ook de kwaliteit van binnenlucht door bepaalde toxines eruit te filteren en zuurstof af te geven tijdens de nacht. Dit maakt haar niet alleen mooi maar ook functioneel als een natuurlijke luchtzuiveraar.

Door deze verzorgingstips op te volgen en uw Ananasplant strategisch in huis neer te zetten, verzekert u zichzelf van een gezonde groei en toevoeging aan uw binnenmilieu.

7. Spathiphyllum (Lepelplant)

Spathiphyllum, beter bekend als de Lepelplant, is een uitstekende keuze voor ruimtes met weinig natuurlijk licht. Deze plant staat bekend om zijn prachtige witte bloemen en donkergroene bladeren die zelfs in schaduwrijke hoeken van uw huis kunnen floreren.

Verzorging en Onderhoud

Het verzorgen van een Spathiphyllum vereist minimale inspanning. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast, want dit kan leiden tot wortelrot. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen 15°C en 23°C. Een te koude omgeving kan groeiproblemen veroorzaken.

Plaatsing in Huis

Plaats uw Lepelplant op een locatie waar indirect zonlicht komt of zelfs in volledige schaduw. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Een plek ver van ramen op het noorden of oosten is ideaal.

Voordelen voor Gezondheid en Welzijn

Naast zijn esthetische aantrekkingskracht zuivert de Lepelplant ook actief de lucht door schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen te verwijderen. Dit maakt het niet alleen een mooie toevoeging aan uw interieur maar ook een gezonde keuze.

Door deze tips te volgen, kunt u genieten van de schoonheid en voordelen van Spathiphyllum zonder veel natuurlijk licht nodig te hebben.

8. Sansevieria (Vrouwentong)

Sansevieria, ook bekend als Vrouwentong, is een ideale keuze voor plekken in uw huis met weinig natuurlijk licht. Deze robuuste plant staat bekend om zijn vermogen om te gedijen onder minimale lichtomstandigheden en vereist zeer weinig water, wat het onderhoud gemakkelijk maakt.

Kenmerken van de Sansevieria

De bladeren van de Sansevieria zijn dik en vlezig, vaak groen met grijze of zilverachtige strepen. Ze kunnen tot wel 100 centimeter hoog worden en bieden een strakke, moderne uitstraling aan elke kamer. Het unieke patroon op de bladeren voegt visuele interesse toe zonder dat daar veel verlichting voor nodig is.

Verzorgingstips

Om uw Sansevieria gezond te houden:

 • Geef water eens per twee tot drie weken; laat de grond tussen gietbeurten door volledig uitdrogen.
 • Plaats deze in indirecte zonlicht of zelfs in schaduwrijke hoeken waar andere planten niet goed zouden presteren.
 • Bemest slechts minimaal; overbemesting kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling.

Met deze verzorgingstips zal uw Sansevieria jarenlang een aantrekkelijke toevoeging aan uw interieur blijven, ongeacht hoe donker de hoek mag zijn waar u hem plaatst.

Conclusie

Zorg ervoor dat je de kamerplanten die weinig licht nodig hebben overweegt voor jouw minder zonnige ruimtes. Of het nu de robuuste Sansevieria is of een van de andere genoemde opties zoals varens of ZZ-planten elk van deze soorten biedt niet alleen groene verfraaiing maar draagt ook bij aan een verbeterde luchtkwaliteit in huis. Door hun geringe behoefte aan direct zonlicht zijn ze uitermate geschikt voor plekken waar andere planten het misschien niet goed doen. Met de juiste verzorging kunnen deze planten jarenlang een prachtige en gezonde toevoeging zijn aan je interieur. Kies dus gerust een plant uit die past bij jouw stijl en situatie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven