Metselbij

Metselbij

Heb je ooit gehoord van de metselbij? Deze bijzondere bijensoort speelt een cruciale rol in de bestuiving van planten, waardoor ze onmisbaar zijn voor het behoud van biodiversiteit.

Op zoek naar een hotel voor deze bijen? Bekijk dan een metselbijen hotel.

In tegenstelling tot hun meer bekende neef, de honingbij, leiden metselbijen een solitair bestaan en bouwen ze hun nesten op unieke wijze. Hun naam hebben ze te danken aan hun vermogen om kleine holtes met modder te metselen, een fascinerend proces dat je zeker zal boeien.

Belangrijkste punten

 • Cruciale rol in bestuiving: Metselbijen zijn essentieel voor de bestuiving van planten, wat cruciaal is voor biodiversiteit en voedselproductie.
 • Unieke nestgewoonten: Deze bijen leven solitair en bouwen hun nesten met modder in holtes, wat hen onderscheidt van andere bijensoorten.
 • Verscheidenheid aan soorten: In Nederland zijn er 20 verschillende soorten metselbijen, elk met unieke eigenschappen en voorkeuren qua habitat en nestingewoontes.
 • Belang voor ecosystemen: Metselbijen zijn efficiënte bestuivers die actief zijn in koelere temperaturen en bijdragen aan de groei van veel plantensoorten.
 • Tips voor aantrekken: Het creëren van nestgelegenheden en het planten van bijvriendelijke bloemen zijn effectieve methoden om metselbijen aan te trekken en te ondersteunen.
 • Belang van bescherming: Het bevorderen van bewustwording en het beschermen van metselbij-populaties steunt niet alleen deze insectensoort maar draagt ook bij aan duurzame voedselsystemen en behoud van natuurlijke ecosystemen.

De Metselbij: Een Overzicht

Metselbijen zijn fascinerende wezens die je vaak in jouw eigen tuin kunt tegenkomen, vooral als je in een stedelijk gebied woont. Hun unieke nestgewoonten onderscheiden hen van andere bijensoorten. In Nederland vind je ze niet alleen in tuinen maar ook op braakliggende terreinen en langs bloemrijke bosranden.

Eén opvallend kenmerk van de metselbij is de ‘buikschuier’ van het vrouwtje. Dit is lange, dichte buikbeharing waarin ze stuifmeel transporteren. In tegenstelling tot sommige andere bijensoorten, gebruiken metselbijen hiervoor niet hun poten maar juist deze speciale beharing. Deze aanpassing maakt hen uitermate efficiënt in het verzamelen van stuifmeel.

Wat echt interessant is aan metselbijen, is hun manier van nestbouwen. Ze zijn echte bouwvakkers onder de insecten. Veel soorten maken gebruik van klei, lemig zand of steentjes gemengd met modder om hun nestcellen te ‘metselen’. Je vindt deze nesten vaak in holle stengels en gangetjes in dood hout, wat ze een veelvoorkomende gast maakt in bijvoorbeeld bijenhotels.

Er zijn zelfs soorten die nog creatiever zijn met hun nestlocaties. Zo bekleedt het vrouwtje van de papaverbij haar nest met bloemblaadjes van klaprozen – een werkelijk unieke gewoonte binnen het dierenrijk!

Soorten metselbijen

In totaal telt Nederland 20 verschillende soorten metselbijen. Elk met hun eigen unieke eigenschappen en voorkeuren qua habitat en nestingewoontes.

Rosse Metselbij (Osmia Bicornis)

De rosse metselbij, Osmia bicornis, valt op door haar rossige haartjes. Je ziet deze bijtjes vaak in bijenhotels, vooral in het voorjaar. Ze zijn tussen de 8 en 12 mm groot. De mannetjes zoeken actief naar vrouwtjes om mee te paren, terwijl de vrouwtjes druk bezig zijn met het bouwen van nesten en verzamelen van stuifmeel. Het interessante is dat ze hun nestwanden maken van modder en stuifmeel verzamelen met een speciale techniek, bekend als de ‘buikschuier’. Vrouwtjes besteden ongeveer 1 tot 1,5 dag aan het voltooien van één nestcel.

Blauwe Metselbij (Osmia Caerulescens)

Een andere bezoeker van je bijenhotel zou de blauwe metselbij kunnen zijn, ook wel Osmia caerulescens genoemd. Deze soort wordt gekarakteriseerd door een lichaamslengte van 8 tot 10 mm waarbij mannetje en vrouwtje er verschillend uitzien; het mannetje heeft een bronzen glans terwijl het vrouwtje juist opvalt door haar blauwzwarte glans. Wat uniek is aan deze soort is dat ze hun broedcellen maken uit gekauwd plantmateriaal en soms zelfs gemeenschappelijke ruimtes delen wat primitief sociaal gedrag laat zien.

De Gehoornde Metselbij (Osmia Cornuta)

Als je iets grotere en opvallendere metselbij zoekt, dan is de gehoornde metselbij of Osmia cornuta misschien wat voor jou. Dit type verschijnt vroeg in het jaar en kiest zorgvuldiger hun nestplaats dan hun rosse neven. Vaak vind je hen in hellingen of gebruikmakend van oude nestholten van andere bijensoorten. Hun broedcellenspecie bevat meer zand/leem maar ook vochtiger voedselmix dan die van de rosse metselbij. Interessant genoeg zie je concentraties van deze soort vooral in het zuiden van Nederland.

Levenscyclus van de Metselbij

Het Leven van een Metselbij

De Rosse Metselbij, Osmia bicornis, leeft solitair en bouwt haar nest in bestaande holtes zoals oude kevergangen of rietstengels. Jij zult zien dat het vrouwtje deze holte eerst grondig inspecteert voordat ze met modder cellen maakt en deze vult met voedsel voor haar nakomelingen. Ze legt de eitjes op dit voedsel. Deze larven ontwikkelen zich via vervellingen tot volwassen bijen. Interessant is dat mannetjes ongeveer een week eerder verschijnen dan vrouwtjes om te paren nabij het nest. Let op, hun levensduur is kort maar intensief, waarbij ze vaak moeten oppassen voor parasieten die hun broed kunnen bedreigen.

Voortplanting

Wat fascinerend is, is dat niet alle Rosse Metselbijen bij hun geboorteplaats blijven. Sommige zwerven uit om nieuwe gebieden te verkennen en zo de soort optimaal te verspreiden binnen geschikte leefomgevingen. Dit verkennende gedrag helpt ook om parasieten te vermijden die tijd nodig hebben om de bijen weer te vinden. Op nieuwe locaties kan het broedsucces tijdelijk zo hoog zijn dat mensen zich soms overlast voelen door de grote aantallen bijen. Toch tonen deze bijen meestal een voorkeur voor verse nestgangen boven oudere, wat suggereert dat het bieden van nieuwe nestmogelijkheden elk jaar bevorderlijk kan zijn.

Nestplaatskeuze

Rosse Metselbijen blinken uit in het vinden van ideale nestplaatsen. Ze inspecteren verticale oppervlakken en allerlei holtes op zoek naar perfecte huisvesting met diameters tussen 6-8 mm, hoewel ze ook grotere gangen kunnen gebruiken indien nodig. Hun inventiviteit kent geen grenzen: zelfs sleutelgaten of andere onorthodoxe plekken kunnen dienen als potentiële nestruimte. Tijdens hun zoektocht ruimen ze oude gangen op of breiden deze verder uit en maken ze vaak meerdere verkenningsvluchten voordat ze besluiten waar hun volgende thuis zal zijn.

Waarom zijn Metselbijen Belangrijk?

Metselbijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Ze zijn uitstekende bestuivers en dragen bij aan de groei van veel planten, waaronder fruitbomen en wilde bloemen. In tegenstelling tot honingbijen, die vaak in grote kolonies leven, werken metselbijen solitair maar zijn ze efficiënter bij het bestuiven van planten. Dit komt omdat ze meer pollen direct op hun lichaam dragen van bloem naar bloem.

Eén reden waarom je deze kleine helden zou moeten waarderen is hun vermogen om te bestuiven in koelere temperaturen waarin andere bijensoorten zich niet buiten wagen. Hun harde werk zorgt voor de voedselproductie en behoudt de biodiversiteit binnen onze natuurlijke habitats.

Economische Voordelen

Naast hun ecologische waarde hebben metselbijen ook een economisch voordeel. Ze helpen aanzienlijk bij het verhogen van de opbrengsten van vele landbouwgewassen. Hierdoor zijn ze essentieel voor boeren en tuinders die afhankelijk zijn van effectieve bestuiving.

Natuurbehoud

Het ondersteunen en beschermen van metselbij-populaties helpt ook bij het behouden van natuurlijke ecosystemen. Door nestgelegenheid te bieden of bloemrijke gebieden aan te leggen, draag je direct bij aan het welzijn van deze nuttige insectengroep.

De diversiteit onder de metselbijsoorten maakt hen tot een interessant studieobject dat inzicht geeft in hoe soortgelijke soorten elkaar kunnen aanvullen in functie en gedrag binnen hun leefgebied. Jouw tuin kan dus dienen als een klein reservaat dat niet alleen mooi is om naar te kijken maar ook vitaal is voor de gezondheid van ons lokale ecosysteem.

Inzetten op bewustwording en bescherming van deze onmisbare insectensoort helpt dus niet alleen de metselbij zelf maar versterkt ook onze eigen toekomstige voedselveiligheid en -diversiteit.

Tips voor het Aantrekken van Metselbijen

Het aantrekken van metselbijen naar je tuin of balkon kan bevorderlijk zijn voor de biodiversiteit en helpt bij de bestuiving van planten. Hieronder vind je enkele praktische tips om deze – of andere bijen zoals Sachembijen – aan te trekken.

Creëer Nestgelegenheid

Metselbijen zoeken graag hun nest in kleine holtes. Je kunt ze een handje helpen door:

 • Bijenhotels op te hangen: Deze zijn vaak gemaakt van bamboe of hout met gaatjes.
 • Dode houtstammen neer te leggen: Zorg voor natuurlijke nestgelegenheden.

Zorg ervoor dat de nestplaats op een zonnige, beschutte plek hangt, vrij van hevige wind.

Plant Bijvriendelijke Bloemen

De keuze van planten in je tuin speelt een cruciale rol in het aantrekken van metselbijen. Kies voor inheemse, bloeiende plantensoorten die nectar en pollen bieden:

 • Lavendel
 • Wilde tijm
 • Vingerhoedskruid

Deze plantensoorten trekken niet alleen metselbijen aan maar ook andere bestuivers.

Vermijd Chemische Bestrijdingsmiddelen

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor metselbijen. Probeer natuurlijke methodes om ongedierte in je tuin te beheren. Dit beschermt de gezondheid van alle bestuivers die jouw tuin bezoeken.

Bied Waterbronnen

Net als andere levende wezens hebben bijen water nodig. Een kleine waterschaal met stenen of drijvende houtjes erin zorgt ervoor dat bijen veilig kunnen landen en drinkwater kunnen opnemen zonder te verdrinken.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, maak je jouw buitenruimte aantrekkelijk voor metselbij-en en draag je bij aan hun behoud en welzijn. Het observeren van deze fascinerende wezens kan bovendien erg leerzaam en vermakelijk zijn.

Conclusie

Metselbijen zijn van onschatbare waarde voor onze ecosystemen en landbouw. Hun unieke bestuivingsgedrag maakt ze essentieel voor de groei van veel plantensoorten en de productie van voedselgewassen. In vergelijking met honingbijen werken metselbijen in koelere temperaturen en zijn ze efficiëntere bestuivers door hun lichaamsbouw die het pollen gemakkelijker overdraagt.

 • Efficiënte Bestuivers: Ze kunnen bloemen sneller en effectiever bestuiven dan veel andere bijensoorten.
 • Solitaire Levenswijze: Elk vrouwtje bouwt haar eigen nest, wat de verspreiding van ziektes tussen de bijen vermindert.
 • Voorkeur voor Koeler Weer: Actief in omstandigheden waarin andere bestuivers zich terugtrekken.

Het beschermen van metselbij-populaties is cruciaal. Dit kun je doen door:

 • Het creëren van geschikte nestgelegenheden zoals houtblokken met gaatjes of speciale metselbijhotels.
 • Het planten van een diversiteit aan inheemse bloemen die gedurende verschillende seizoenen bloeien.
 • Het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin.

Door deze stappen te volgen, draag je niet alleen bij aan het welzijn van metselbij-populaties maar ook aan dat van vele andere insectensoorten en vogels die afhankelijk zijn van gezonde, biodiverse habitats.

Het ondersteunen en promoten van bewustwording rondom het belang van metselbijen is een stap in de richting naar meer duurzame voedselsystemen en behoudt natuurlijke ecosystemenn. Door aandacht te schenken aan deze fascinerende wezens, help je mee aan het opbouwen van een toekomst waarin zowel mensen als natuur kunnen floreren.

Veelgestelde vragen

Wat zijn metselbijen en waarom zijn ze belangrijk?

Metselbijen zijn bijen die individueel leven en bekend staan om hun efficiënte bestuiving. Ze zijn essentieel voor ecosystemen en landbouw omdat hun unieke bestuivingsgedrag helpt bij de groei van planten en de productie van voedsel. Ze werken ook in koelere temperaturen en zijn efficiëntere bestuivers dan honingbijen.

Hoe kunnen we metselbij-populaties beschermen?

De bescherming van metselbijen kan worden bevorderd door nestgelegenheden te creëren, inheemse bloemen te planten, en chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden. Deze acties ondersteunen niet alleen metselbijen maar ook andere insecten en vogels die afhankelijk zijn van gezonde habitats.

Wat draagt bij aan de bewustwording over metselbijen?

Het vergroten van bewustwording over het belang van metselbijen draait om het delen van informatie over hun cruciale rol in ecosystemen en de landbouw. Door te onderwijzen hoe individuele acties, zoals het planten van inheemse flora en het vermijden van pesticiden, bijdragen aan hun bescherming, kunnen we de duurzaamheid van voedselsystemen en het behoud van natuurlijke ecosystemen bevorderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven