Top 10 mediterrane planten

Top 10 mediterrane planten 2024

Mediterrane planten brengen een vleugje zon en zee naar je tuin, zelfs als je ver van de Middellandse Zee woont.

Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook vaak onderhoudsarm en bestand tegen droogte. Ideaal voor wie van een groene oase houdt zonder al te veel gedoe.

In dit artikel deel ik de top 10 mediterrane planten die je tuin meteen een zuidelijke sfeer geven.

Van geurende lavendel tot kleurrijke oleanders, deze planten zorgen voor een exotische touch en zijn echte blikvangers.

Laten we samen ontdekken welke planten jouw tuin kunnen transformeren in een mediterrane droom.

Top 10 mediterrane planten

 1. Olijfboom (Olea europaea)
 2. Chinese Waaierpalm (Trachycarpus fortunei)
 3. Palmlelie (Yucca)
 4. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
 5. Europese Dwergpalm (Chamaerops humilis)
 6. Vijgenboom (Ficus carica)
 7. Afrikaanse Lelie (Agapanthus)
 8. Cipres (Cupressus sempervirens)
 9. Sinaasappelboom (Citrus sinensis)
 10. Oleander (Nerium oleander)

1. Olijfboom (Olea europaea)

Olijfboom

De olijfboom (Olea europaea) is een elegante groenblijvende boom die een beschutte plek met volle zon nodig heeft voor optimale groei. Met zijn ovaalvormige, leerachtige bladeren is de olijfboom een winterharde soort die vorst goed kan verdragen. Hij draagt kleine witte bloemen in de lente en produceert olijven in het najaar. Extra bescherming is nodig bij strenge of langdurige vorst.

2. Chinese Waaierpalm (Trachycarpus fortunei)

 Chinese Waaierpalm (Trachycarpus fortunei)

De Chinese waaierpalm, of Trachycarpus fortunei, is de meest winterharde palm. Deze exotische plant kan temperaturen tot -15 graden Celsius overleven en gedijt in zonnig, winderig weer, waardoor hij ideaal is voor het Nederlandse klimaat. Hij heeft een vezelige stam en waaiervormige bladeren, wat hem een aantrekkelijke aanwinst voor elke tuin maakt.

3. Palmlelie (Yucca)

Palmlelie (Yucca)

De palmlelie, ook bekend als Yucca, is een groenblijvende struik uit Midden- en Zuid-Amerika. Hij heeft dikke, stevige, langwerpige bladeren. Ondanks de naam is hij niet verwant aan lelies of palmen. De Yucca kan goed tegen droogte en heeft doorlatende grond en een zonnige plek nodig. Bekende winterharde soorten zijn de Yucca rostrata en Yucca filamentosa.

4. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Toscaanse jasmijn heeft heerlijk geurende witte stervormige bloemen en is de perfecte klimmer voor het bedekken van schuttingen. Deze wintergroene klimplant bloeit van juni tot juli en geeft extra charme door zijn zoete geur. Toscaanse jasmijn is makkelijk te onderhouden en winterhard tot -10 graden Celsius.

5. Europese Dwergpalm (Chamaerops humilis)

Europese Dwergpalm

De Europese dwergpalm (Chamaerops humilis) is een winterharde palm uit het Middellandse Zeegebied met waaiervormige bladeren en een stam die tot 3 meter hoog kan worden. Door zijn compacte groei is hij ideaal voor tuinen met beperkte ruimte. Deze palmsoort is goed bestand tegen koude temperaturen en gemakkelijk te onderhouden door zijn langzame groei.

6. Vijgenboom (Ficus carica)

Vijgenboom

De vijgenboom, of Ficus carica, is een sierlijke boom met grote groene bladeren die tot 30 cm lang kunnen worden. Hij produceert zoete vruchten van augustus tot september. Deze winterharde boom wordt in Nederland maximaal 4 meter hoog. Snoeien kan tussen november en februari. De vijgen zijn heerlijk om uit de hand te eten of in salades te gebruiken.

7. Afrikaanse Lelie (Agapanthus)

Afrikaanse Lelie (Agapanthus)

De Afrikaanse lelie (Agapanthus) wordt steeds populairder voor tuinen en balkons. Het is een sierlijke plant met lange stelen en bloemen in paars, wit of roze. Voor een heldere bloei in de zomer moet hij op een lichte plek met doorlatende grond en voldoende zon worden geplant. Hij kan zowel als kuipplant als in een bloeiende border worden gebruikt.

8. Cipres (Cupressus sempervirens)

Cipres (Cupressus sempervirens)

De cipres (Cupressus sempervirens) is een winterharde, groenblijvende boom met een slanke zuilvorm die tot 20 meter hoog kan worden. Het donkergroene gebladerte bestaat uit kleine schubachtige blaadjes. Cipressen zijn zeer bestand tegen droogte en vereisen goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

9. Sinaasappelboom (Citrus sinensis)

Sinaasappelboom

De sinaasappelboom (Citrus sinensis) brengt een warme, uitnodigende sfeer in de tuin. De boom produceert geurende witte bloemen en eetbare sinaasappels rijk aan vitamine C. Hij geeft de voorkeur aan volle zon en goed gedraineerde grond en verdraagt alleen lichte vorst. Bij vorst is extra bescherming nodig. Staat de boom in een pot, zet hem dan in de winter op een lichte plek in een schuur of garage.

10. Oleander (Nerium oleander)

Nerium Oleander

De oleander is een groenblijvende struik met prachtige witte, roze en paarse bloemen. Deze vaste plant is makkelijk te verzorgen en geschikt voor zowel kuipen en potten als volle grond. Hij heeft voldoende water nodig, vooral tijdens de bloei. De lange bloeitijd van de oleander, van begin zomer tot eind september, zorgt voor een constante bloei in de tuin.

Welke mediterrane planten zijn winterhard?

Winterharde mediterrane planten komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Deze planten hebben zich aangepast aan het koudere klimaat in Nederland en zijn bestand tegen vorst. Hier zijn enkele voorbeelden van winterharde mediterrane planten die het hele jaar door in mijn tuin kunnen blijven staan:

1. Olijfboom (Olea europaea)

 • Bestendig tot: -10°C
 • Kenmerk: Groenblijvend, karakteristieke stam
 • Verzorging: Zonnige, beschutte plek, goed doorlatende bodem

2. Lavas (Levisticum officinale)

 • Bestendig tot: -15°C
 • Kenmerk: Aromatische bladeren, geelgroene bloemen
 • Verzorging: Volle zon, vochtige bodem

3. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

 • Bestendig tot: -10°C
 • Kenmerk: Geurige witte bloemen, klimplant
 • Verzorging: Zonnige tot halfschaduw plek, goed doorlatende bodem

4. Lavendel (Lavandula angustifolia)

 • Bestendig tot: -20°C
 • Kenmerk: Paarse bloemen, aromatische bladeren
 • Verzorging: Volle zon, droge tot lichtvochtige bodem

5. Chinees riet (Miscanthus sinensis)

 • Bestendig tot: -25°C
 • Kenmerk: Siergrassen met pluimen
 • Verzorging: Zonnige plek, goed doorlatende bodem

6. Kardoen (Cynara cardunculus)

 • Bestendig tot: -15°C
 • Kenmerk: Paarse bloemen, eetbare stelen
 • Verzorging: Zonnige plek, vruchtbare bodem

7. Vijgenboom (Ficus carica)

 • Bestendig tot: -15°C
 • Kenmerk: Grote bladeren, eetbare vruchten
 • Verzorging: Zonnige, beschutte plek, goed doorlatende bodem

8. Rozenmarijn (Rosmarinus officinalis)

 • Bestendig tot: -10°C
 • Kenmerk: Groene naaldachtige bladeren, geurige bloemen
 • Verzorging: Zonnige plek, goed doorlatende bodem

9. Palmlelie (Yucca filamentosa)

 • Bestendig tot: -20°C
 • Kenmerk: Sabelvormige bladeren, witte bloemstengels
 • Verzorging: Zonnige tot halfschaduw plek, lichtvochtige bodem

10. Winterharde Cistus (Cistus x hybridus)

 • Bestendig tot: -15°C
 • Kenmerk: Wittige bloemen met gele centra
 • Verzorging: Zonnige plek, droge bodem

Winterharde mediterrane planten geven mijn tuin een exotische uitstraling. Door de juiste verzorging en plaatsing genieten ze het hele jaar door van een zonnige en beschutte plek. Actieve verzorging zorgt voor duurzaam gezonde planten met minimaliserende schade door de kou.

Welke mediterrane planten mest?

Mediterrane planten vragen meestal minder bemesting vanwege hun adaptatie aan arme gronden. In mijn ervaring is het echter belangrijk om specifieke meststoffen te gebruiken om hun groei en bloei te bevorderen. Ik bespreek hieronder enkele mestvereisten van populaire mediterrane planten.

Lavendel

Lavendel heeft weinig mest nodig. Ik gebruik een uitgebalanceerde meststof met een laag stikstofgehalte in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot zwakke groei en minder geurige bloemen.

Rozemarijn

Rozemarijn is ook niet veeleisend. Ik geef deze plant twee keer per jaar een organische meststof, in het voorjaar en na de bloei. Dit helpt om een gezonde groei te behouden.

Olijfbomen

Olijfbomen profiteren van een meststof met een hoger kaliumgehalte. Ik bemest olijfbomen in het vroege voorjaar en nogmaals in de zomer. Dit bevordert de vruchtzetting en algemene gezondheid van de boom.

Toscaanse Jasmijn

Toscaanse jasmijn heeft baat bij regelmatige voeding. Ik gebruik een vloeibare meststof rijk aan fosfor eens per maand tijdens het groeiseizoen. Dit ondersteunt de bloemenproductie en groei.

Vijgenboom

Vijgenbomen hebben matige bemesting nodig. Ik kies voor compost of een meststof met een uitgebalanceerde NPK-verhouding in het voorjaar. Overmatige bemesting kan resulteren in minder fruitproductie.

Laurier

Laurier vraagt om een goed uitgebalanceerde meststof. In het voorjaar geef ik een algemene, organische meststof die de groei van nieuwe bladeren stimuleert en de gezondheid van de plant bevordert.

Citrusplanten

Citrusplanten hebben specifieke mestbehoeften. Ik gebruik een citrusmeststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium, toegevoerd in het vroege voorjaar en de zomer. Dit ondersteunt bladgroei en vruchtproductie.

Cistus

Cistus, of rotsroos, heeft minimale bemesting nodig. Ik geef een lichte toediening van organische meststof in het voorjaar. Overmatig bemesten kan leiden tot kwetsbaar blad en zwakke groei.

Oleander

Oleanders vereisen regelmatig bemesten. Ik gebruik een vloeibare meststof met een hoog fosforgehalte elke twee weken in het groeiseizoen. Dit bevordert een overvloedige bloei.

Kardoen

Kardoen vraagt om een goed doorlatende grond en organische bemesting. In het voorjaar geef ik compost of een organische meststof om de groei en gezondheid te bevorderen.

Door je mediterrane planten op de juiste manier te bemesten, kun je hun groei en bloei optimaliseren.

Mediterrane planten voor binnen of buiten?

Mediterrane planten zijn veelzijdig en kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst, afhankelijk van de plantensoort en het klimaat. Binnenplanten geven je interieur een exotisch tintje, terwijl buitenplanten je tuin in een mediterrane oase veranderen.

Binnenplanten

 1. Succulenten: Planten zoals aloë vera en crassula geven je ruimte een groene uitstraling en zijn gemakkelijk te onderhouden.
 2. Citrusplanten: Citroen- en sinaasappelbomen zijn ideaal voor binnen, vooral in de wintermaanden wanneer ze bescherming nodig hebben tegen kou.
 3. Rozemarijn: Deze geurige kruidplant past goed op een zonnige vensterbank en is handig voor het koken.
 4. Lavendel: Hoewel bekend als buitenplant, kan lavendel ook binnen bloeien als hij voldoende zonlicht krijgt.

Buitenplanten

 1. Oleander: Een kleurrijke en robuuste plant die goed bestand is tegen droogte en ideaal is voor de tuin.
 2. Olijfboom: Deze iconische mediterrane boom gedijt goed in potten of direct in de grond en kan koude winters overleven.
 3. Bougainvillea: Voor kleurrijke bloemen en een zuidelijke uitstraling, plaats deze klimplant tegen een muur of pergola.
 4. Toscaanse Jasmijn: Deze winterharde plant bloeit vanaf het late voorjaar tot de vroege herfst en geeft een heerlijke geur af.
 5. Vijgenboom: Met zijn grote, exotische bladeren en smakelijke vruchten voegt de vijgenboom een mediterrane sfeer toe aan elke tuin.

Combinatie

Sommige mediterrane planten, zoals rozemarijn en lavendel, kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst, afhankelijk van de seizoenen. In de zomer kunnen ze buiten staan en in de winter naar binnen worden gehaald om ze te beschermen tegen vorst. Het verplaatsen van potplanten brengt flexibiliteit en helpt om de gezondheid van de planten te waarborgen.

Door strategisch te kiezen waar je mediterrane planten plaatst, binnen of buiten, kun je het hele jaar door genieten van hun schoonheid en aroma.

Conclusie

Mediterrane planten brengen niet alleen schoonheid en een zuidelijke sfeer naar je tuin, maar zijn ook praktisch vanwege hun droogtetolerantie en gemakkelijke onderhoud. Met de juiste bemesting en zorg kunnen deze planten zelfs in het Nederlandse klimaat floreren. Of je nu kiest voor lavendel, olijfbomen of oleanders, er zijn talloze opties om je tuin om te toveren tot een mediterrane oase. Door slimme keuzes te maken en potplanten te verplaatsen, kun je het hele jaar door genieten van hun prachtige kleuren en heerlijke geuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven